Annorlunda Bullar
Grundrecept på vetebullar
50 g jäst
150 g smör
5 dl standardmjölk
½ tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
Ca 800 g (14 dl) vetemjöl
2 tsk malen kardemumma
Uppvispat ägg + pärlsocker
Fyllning
förslag 1
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk kanel
Förslag 2
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 bananer
Förslag 3
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk vaniljpulver
Förslag 4
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk pepparkakskrydda
Garnering
1 ägg
pärlsocker
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37°C. Häll det över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt salt och socker och nästan allt mjöl men spar lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk ca 40 min. Tag upp degen och lägg den på ett mjölat underlag och knåda den smidig. Skär degen i två delar och kavla till en ½ cm tjock platta. Fyll med något av mina förslag, rulla ihop och skär varje rulle till 24 bitar som läggs i bullformar. Jäs under bakduk 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna 8–10 min i 250°C. Låt svalna på galler under bakduk.
Kanelbullar
Bananbullar
Vaniljbullar
Pepparkakskryddade bullar